OVER

Dit project getiteld 2B or not 2B is voortgekomen uit een 3 jarig onderzoek over bijen. Reeds lang heb ik interesse in bijen. Mijn grootvader was een imker in Ierland en mijn moeder liet de bellen klinken in haar jonge jaren. 

Later heb ik geleerd van Martin Bunckle dat dit proces “tanging” heet daarmee liet je de buurman weten dat de zwerm bijen van jou was en niet gestolen mocht worden.

In ongeveer 40 jaar van de bijenteelt had Martin nog nooit gehoord van iemand die aan 'tanging‘ deed. Het is wat je in boeken leest over folklore en geschiedenis in deze dagen. Tijdens mijn eerste jaren in Rhodesië en Zuid-Afrika, hielden mijn ouders bijenkasten voor onze zelfgemaakte honing. 

Later, in de eerste jaren van deze eeuw reisde ik naar Ethiopie en maakte ik een lange wandeling door de Omo zone, waar ik de Majangia Hoogland volkeren, traditionele imkers ontmoette. In het afgelegen gebied hingen zebijenkorven bijenkorven in de bomen - versierd zoals sommige alternatieve kerstbomen. Deze kasten van honing-jagers bestaan uit schors en ze hangen ze in de hoogste geledingen van de bomen. "Één met de natuur' honing oogsten biedt voor generaties een belangrijke bron van het bestaan. 


Na een bezoek aan Foodprint/Food voor de stad, een lopend project samen met een serie van tentoonstellingen in Stroom.(Den Haag, Nederland) raakte ik geïnspireerd. Als een kunstenaar wilde ik erachter komen waarom bijen wereldwijd uitstierven. Dit bracht me bij de Dr. Alma Schoolwerktuin in Amsterdam-Zuid, waar kinderen van de binnenstad leren hoe ze groenten moeten verbouwen en worden ook onderwezen door een imker Henk Wijberg in een onderwijsprogramma. 

Door mijn onderzoek met Henk Wijberg, de imker, kwam ik in contact met de Nederlandse Toxoloog Henk Tennekes. Door hem kwam ik erachter dat neonictinoids tegenwoordig in veel van het Nederlandse oppervlakte water aanwezig zijn. Het doodt waterinsecten en leidt tot achteruitgang van insecten en insectetende vogels door het hele land heen.

Realiserende de ernstige consequenties van deze vervuiling, besloot Henk Tennekes The Systemic Insectides-– A Disaster in the Making, die het publiek waarschuwt voor een gevaarlijke ramp voor onze omgeving.

Hij zei dat, 'insecten zoals vlinders, motten, hommels en eendagsvliegen  reeds lange tijd aan het verdwijnen zijn, alhoewel niemand behalve de specialisten dat is opgevallen.

Hun achteruitgang begon een halve eeuw geleden tegelijkertijd met de introductie van pesticiden en andere agrarische chemicaliën. Maar de achteruitgang is in een versnelling geraakt toen tien jaar geleden de systemic insecticiden zoals Neonicotinoids werden geïntroduceerd, deze worden geabsorbeerd door alle delen van de plant, inclusief het stuifmeel en nectar. De stuifmeeloverbrengende insecten absorberen dit en gebruiken het als voedsel in hun nest.

Als wij geven om de kleine dingen die de wereld beheersen, dan moeten we wakker worden,wat is onze grootste bedreiging nu 2B or not 2B? deel te worden van een wereldwijde beweging van Sustainism


In samenwerking met: Dr. Marja van Staalduinen _ Ecological Researcher
Henk Wijberg - Beekeeper 

Peter Steeg - Beekeeper
Martin Bunckle - Beekeeper 
Anton Meester - Biologist
Judi Durber - Photograher
Ellen Houtman 
- Photograher

Web design URLDESIGN